Rodzaj szkoły: Zespół Szkół
Kraj: Polska, Świdnik
Nazwa szkoły: Zespół Szkół Nr 1 im. Cypriana Kamila Norwida w Świdniku
Obszar zapewniania jakości: Współpraca z otoczeniem szkoły
Kontakt: sekretariat@zsnorwid.swidnik.pl
Streszczenie praktyki:
Wojewódzkie Targi Turystyczno-Gastronomiczne Gastro Travel Świdnik organizowane przez Zespół Szkół Nr 1 im. Cypriana Kamila Norwida w Świdniku w pełni są profesjonalną i prestiżową imprezą tego typu. Przedsięwzięcie powstało, przede wszystkim by ułatwić młodzieży z regionu wybór dalszego kierunku kształcenia i ponieść prestiż kształcenia technicznego w kierunku turystyki I gastronomii. Targi służą także prezentacji dorobku zawodowego i doświadczenia pracodawców związanych z branżą turystyczno-gastronomiczną oraz prezentacji instytucji i organizacji wspierających ten kierunek. Przedsięwzięcie kierowane jest do uczniów szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych, nauczycieli, przedsiębiorstw i instytucji z branży turystyczno-gastronomicznej, mieszkańców województwa lubelskiego, turystów krajowych i zagranicznych.
Opis praktyki:
Przyczyną wdrożenia praktyki było niskie zainteresowanie gimnazjalistów szkolnictwem zawodowym, w tym kierunkami związanymi z branżą gastronomiczno-turystyczną na terenie powiatu świdnickiego, a nawet województwa lubelskiego. Również właściciele restauracji, hoteli czy biur podróży potrzebowali pomocy w dotarciu ze swoją ofertą do potencjalnych klientów oraz uczniów, by zaoferować im staże zawodowe czy zajęcia praktyczne. Uczniowie, którzy osiągali wysokie wyniki nauczania w gimnazjum, częściej wybierali liceum ogólnokształcące niż technikum szczególnie ze względu na krążące złe opinie na temat szkolnictwa zawodowego, a nie ze względu na własne przekonania czy zainteresowania. Targi zorganizowano w odpowiedzią na powyższe potrzeby. Głównym celem praktyki jest podniesienie prestiżu szkolnictwa zawodowego z branży turystyczno-gastronomicznej dzięki właściwej współpracy z pracodawcami.
Pierwszym działaniem podejmowanym przy organizacji Targów jest stworzenie i skonsultowanie z nauczycielami i pracodawcami harmonogramu przygotowań do przedsięwzięcia. Przygotowania obejmują m.in. następujące zadania:
– Uzyskanie patronatów, pozyskiwanie sponsorów, umawianie wystawców, realizacja programu, nadzorowanie działań, kontakt z mediami.
– Przygotowanie występów muzycznych, nadzorowanie prób.
– Zaproszenie pracodawców, gości VIP, dyrektorów i uczniów gimnazjów.
– Przygotowanie zaproszeń imiennych, plakatów, teczek promocyjnych szkoły i innych materiałów, sporządzenie planu rozmieszczenia stanowisk, dystrybucja materiałów.
– Zorganizowanie i nadzór nad stanowiskiem szkoły, przygotowanie degustacji, opracowanie zapotrzebowania i kalkulacja potraw.
– Przygotowanie i przeprowadzenie warsztatów kulinarnych.
– Zorganizowanie uroczystego obiadu dla sponsorów, pracodawców i gości VIP.
– Zaproszenie wystawców z branży turystycznej i gastronomicznej, np. hoteli, restauracji, biur podróży, gospodarstw agroturystycznych, Lubelskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej.
– Organizacja i kierowanie występami artystycznymi na scenie, czuwanie nad programem obejmującym m.in. część oficjalną, występy muzyczne, ogłoszenie wyników konkursu turystycznego, ogłoszenie wyników konkursu na najciekawsze stanowisko wystawiennicze, powołanie jury, pokaz gastronomiczne i artystyczne.
Dodatkowo w okresie przygotowawczym pozyskiwani są sponsorzy, trwa współpracowano z pracodawcami w zakresie organizacji stanowisk wystawienniczych, opracowywany jest regulamin i program targów. W ramach organizacji Targów nawiązywana jest współpraca z wieloma restauracjami, hotelami, biurami podróży. Korzysta się z pomocy ekspertów z branży turystycznej, stowarzyszeń i organizacji hotelarskich, mistrzów zawodu, przedsiębiorców, doradców z Biura Pracy. Koordynator kontaktuje się z mediami: prasą i telewizją, w celu przekazywania zwiastunów o nadchodzącym wydarzeniu oraz zaproszeń i artykułów.
W działania zaangażowani są wszyscy nauczyciele przedmiotów zawodowych, którzy przygotowują poszczególne zadania. Około 100 uczniów jest zaangażowanych do pokazów kulinarno-kelnerskich, warsztatów barmańskich, czynności porządkowych, opiekowania się wystawcami i uczestnikami Targów. Są to uczniowie z klas: technik żywienia i usług gastronomicznych, technik hotelarstwa, ZSZ kucharz, piekarz, cukiernik. W trakcie wydarzenia pozostali uczniowie szkoły są uczestnikami oraz członkami jury konkursów.
Opracowano regulamin targów, listę wystawców, regulaminy konkursów, materiały promocyjne, plany rozmieszczeń wystawców.
Regulamin Wojewódzkich Targów Turystyczno-Gastronomicznych „Gastro Travel” Świdnik 2016 organizowanych przez Zespół Szkół nr 1 im Cypriana Kamila Norwida w Świdniku:
- 1 POSTANOWIENIA OGÓLNE
- Przepisy regulaminu obejmują zasady postępowania związane z przystąpieniem i udziałem w I Wojewódzkich Targach Turystyczno-Gastronomicznych „Gastro Travel” Świdnik 2016.
- Targi odbędą się 18 maja 2016 r. w godzinach 11.00 – 17.00, w Świdniku na Placu Konstytucji 3 Maja, ul. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 10.
- Ilekroć w Regulaminie zastosowane zostanie sformułowanie „Targi” oznacza to I Wojewódzkie Targi Turystyczno-Gastronomiczne „Gastro Travel” Świdnik 2016. „Organizator” to Zespół Szkół Nr 1 im. Cypriana Kamila Norwida w Świdniku. „Wystawca” oznacza pracodawców, placówki oświatowe, instytucje i organizacje wspierające związane z branżą turystyczno-gastronomiczną posiadające na Targach stoiska informacyjno-promocyjne.
- Celami głównymi, które przyświecają Organizatorowi, są przede wszystkim: prezentacja i promocja firm branży turystyczno-gastronomicznej, umożliwienie Wystawcom zaprezentowania swojej oferty, profilu działalności i możliwości, zapoznanie z oczekiwaniami i wymaganiami lokalnego rynku pracy związanego z branżą turystyczno-gastronomiczną, promocja i prezentacja kierunków kształcenia szkół średnich z branży turystyczno-gastronomicznej, przekazanie informacji na temat możliwości zdobycia kwalifikacji w tej branży.
- Warunki uczestnictwa w Targach określa Regulamin.
Fundacja Fundusz Współpracy
ul. Górnośląska 4a
00-444 Warszawa
www.cofund.org.pl
Kontakt do organizatorów:
konkurs@najlepszazawodowa.pl
+48 724 590 517